Виставка з нагоди 150-річчя від дня народження Митрополита Андрея Шептицького

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

З нагоди Року Митрополита Андрея Шептицького працівники Державного архіву Івано-Франківської області (ДАІФО) спільно з парафією Святих Кирила і Методія в Івано-Франківську (Крихівцях) підготували пересувну виставку інформаційно-просвітницьких банерів, які мають на меті ознайомити якнайширшу громадськість із біографією, документами і світлинами про більш як півстолітнє служіння Митрополита Андрея своєму народові і Церкві.

Неодноразово, перебуваючи з Йорданськими душпастирськими відвідинами в Державному архіві Івано-Франківської області (ДАІФО), о. Йосафат Бойко, Згромадження Воплоченого Слова, Синкел у справах монашества Івано-Франківської Єпархії УГКЦ, завжди цікавився історією, збереженням документів, нелегкою працею архівістів. Дізнавшись про те, що в 2015 році до 150-річчя від дня народження Андрея Шептицького в архіві планується підготовка виставки документів і матеріалів, запропонував і виступив меценатом у виготовленні для більш широкого загалу виставкових банерів: «Основні віхи біографії українського Мойсея – предстоятеля УГКЦ Андрея Шептицького – митрополита Галицького» та «Преосвященний Кир Андрей Шептицький – Станиславівській єпископ (1899–1900 рр.)». Виставковий матеріал виявлений і підібраний із видань та документів фондів ДАІФО архівістом Л.Соловкою. У підготовці виставки також були використані матеріали із фондів Наукової бібліотеки Івано-Франківського Богословського Університету імені Св. Івана Золотоустого та Інституту історії Церкви ІФБУ, які надали науковці-релігієзнавці О.Єгрешій та Р.Делятинський.

Вперше банери були представлені на конференції про Слугу Божого Митрополита Андрея Шептицького і його чернецтво 21 травня 2015 року в один із днів приготувань до Храмового празника парафії Свв. Кирила і Методія (20-24.05.2015). До виставки також були підготовлені та видані спеціальні буклети з пізнавальною інформацією про Митрополита Андрея.

27 липня 2015 р. виставку «Велич Митрополита» було відрито в державному архіві області. З ініціативи заслуженого працівника культури України Катерини Петрівни Мицан, держархів області в цьому напрямку об’єднав свої зусилля з Центральним державним історичним архівом України у м. Львові. Виставка суттєво поповнилась за рахунок цифрових копій матеріалів, наданих його співробітниками Оксаною Гайовою та Марією Мицан. Державним архівом Івано-Франківської області, за сприяння директора архіву Ігоря Івановича Гриника, було виготовлено об’ємну пересувну виставку «Митрополит Андрей Шептицький – Мойсей українського народу».

У повному обсязі виставку було нещодавно представлено в фойє обласного музично-драматичного театру на VI сесії Патріаршого Собору Української Греко-Католицької Церкви, яка проходила 25–27 серпня 2015 р. у м. Івано-Франківську. З нею мали змогу ознайомитися більше 250-ти делегатів та гостей Собору. За словами секретаря Патріаршого Собору митр. прот. Олега Каськіва, виставка викликала цікавість серед делегатів Собору, які прибули з 57-ти країн світу. Виставку оглянули Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав Шевчук та багато інших делегатів Собору.

За ініціативи Архієпископа і Митрополита Івано-Франківської єпархії Володимира Війтишина виставку було також представлено на Синоді Єпископів УГКЦ (30.08 – 06.09.2015, м. Івано-Франківськ). Виставкові матеріали були дуже доречною ілюстрацією до дня духовної віднови для єпископів та членів Синоду, який було проведено саме на основі постаті праведного Андрея Шептицького.

На сьогоднішній день виставка помандрувала на прохання Екзарха Донецького Владики Степана (Менька) ще не у Донецьк, але вже у Запоріжжя!!! Цифрові копії виставкових матеріалів надані на прохання Патріарха Святослава до Києва, на прохання єпископів – до Бразилії та Аргентини. Але на цьому історія однієї виставки, яка виникла на основі співпраці, далеко не завершилась…

Любов Соловка

image image image
image image image
image image image
   image        Джерело: http://daifo.if.gov.ua/

Be the first to comment

Leave a Reply