Видання про “Русь” в Угорському королівстві презентували у Галичі

У Національному заповіднику «Давній Галич» відбулася знаменна подія – презентація книги молодого івано-франківського автора, кандидата історичних наук Мирослава Волощука «Русь» в Угорському королівстві (ХІ – друга половина ХІУ століття)».

Місцем презентації Галич був обраний невипадково. Адже для автора, який пише про Галич, – це, насамперед, столиця і, що важливо, в процесі середньовічної історії Галич не перебував в орбіті Заходу чи Сходу. Це був центр, навколо якого розгорталося активне політичне життя Європи.

Саме це місто п’ятнадцять років тому дало поштовх молодому досліднику і відкрило шлях у науку. Тема, над якою працює автор, також стосується Галича – це галицько-угорські зв’язки, майнові стосунки, міграції. Для написання своєї книги М. Волощуку довелося заглибитися в архіви різних країн Європи. Саме тривалі пошуки, аналіз і опрацювання віднайдених матеріалів призвели до народження і виходу у світ цієї титанічної праці.

Безперечно, заслугою молодого автора є те, що йому вдалося залучити велику кількість джерел, які для багатьох українських вчених були невідомими. Адже, як зазначив у передмові доктор історичних наук Леонтій Войнович, «це унікальне дослідження, повністю побудоване на матеріалах, які інші дослідники не використовували». Книга є спеціалізованим виданням і буде використовуватися у наукових колах. Однак і пересічні галичани можуть відкрити для себе багато цікавого, адже галицько-угорські стосунки торкалися не тільки стану бояр, вони мали і ширше відображення. Ще й досі у галицькому говорі зустрічається чимало угорських слів, а по галицьких селах проживає чимало нащадків літописних угрів. До речі, це пласт у науці, який також ще є непізнаним і чекає своїх дослідників.

На презентації книги добрі слова про автора сказали доктор історичних наук, завідувач кафедри всесвітньої історії Олег Жерноклєєв, молодий історик, випускник аспірантури цієї ж кафедри Андрій Стасюк, директор видавництва Лілея –НВ (м. Івано-Франківськ) Василь Іваночко. Від Національного заповідника із виходом такого змістовного видання автора привітав заступник генерального директора з наукової роботи Семен Побуцький, завідувач науково-освітнього відділу установи Ярослав Поташник та завуч Галицької ЗОШ І-ІІІ ступенів, однокурсниця автора презентованої книги Любов Побуцька.

Направду, перечитавши окремі розділи книги, можу зазначити, що праця М. Волощука розкриває цікаві сторінки галицько-угорських взаємин і дає змогу переглянути цілий ряд аспектів історії Галичини і Угорщини. Цікаво мені, зокрема, було простежити долі окремих представників галицької знаті, які після завершення «політичної кар’єри» у нас опинились в Угорщині. Простежується у виданні і доля їх нащадків на основі угорських архівів, зокрема й невеликих провінційних. Для нас це просто справжнє відкриття.

Джерело:   http://prostir.museum/ua/post/34151

2 Comments

Leave a Reply